Sum-Sim Riksfinal 2016 - 2-4 december - Jönköping
Swedish Youth Championships 2016 - Short Course - Dec 2-4 - Jönköping

Riksfinalen 2016 - den 56:e i ordningen
Vi har skrivit mycket om Sum-Sim här på Mästerskapssidan. Det är ju en av simningen mest omhuldade tävlingar. Den 2 till 4 december så gör Sveriges ungdomselit upp om medaljerna - i Svenska Ungdomsmästerskapen. För första gången så simmas tävlingarna i Jönköping - Rosenlundsbadet.

Hur följa tävlingarna?
För att ta del av resultat, kommentarer och bilder så skall du gå upp till länkarna överst på sidan och klicka dig fram till det pass du vill kolla. Pass 1 går på fredagen ochh innehåller bara lagkapper, pass 2 och 3 går på lärdagen och pass 4och 5 går på söndagen.

Under den här rubriken kommer ett antal svenska toppsimmare som är födda på 40-50-60-70-80 och 90-talet skriva om sina minnen från Sum-Sim-finalerna. Sum-Sim startade som du kan se längre ned på sidan 1961 i Västerås och har en en rejäl historia bakåt i tiden..Lars Frölander OS-guldmedaljör år 2000 och 60-faldig svensk mästare

Jag minns mitt första Sum-Sim väldigt väl. Jag var 14 år och hade spänt väntat på att få kvala in till något som jag så länge haft som mål och jobbat stenhårt mot, nämligen Sum-Sim Riks. Det var 1988 och Sim-Sim gick av stapeln i Gävle. Mitt mål var att ta en medalj som jag kunde ta med hem och hänga upp i mitt prisskåp i pojkrummet i Borlänge. Jag hade goda chanser på mina redan då specialgrenar 100 fjäril och 100 frisim. Jag var som vanligt väldigt nervös inför loppen, precis så som det ska vara för att hela kroppen ska vara förberedd för kamp, och sinnet vara helt fokuserad på uppgiften. De slutade med två silvermedaljer och på vägen hem i bilen minns jag hur överlycklig och stolt jag var över mina prestationer. Redan under första simpasset ett par veckor efter Sum-Sim hade jag satt nya mål, nästa gång skulle jag ta guld.
 
 
 
   
 
   

 

 


Stina Gardell     Svensk rekordhållerska i medley - 11 SM-guld

Känslan att kvala in till min första riksfinal Kommer inte ihåg riktigt när jag kvalade in och hur jag kände då. Men vet att jag var väldigt nervös men också väldigt stolt när jag klev in på Eriksdalsbadet då jag skulle simma min första Sum Sim final! Första gången jag simmade Sum-Sim riksfinal Var i Eriksdalsbadet 2002. Tävlade för Norrtälje och kände inte någon annan simmare på plats. Var också yngst och fick tävla emot de som var ett år äldre. Mitt starkaste minne från Sum-Sim. När jag gick in i 100m fr finalen som 8a, och fick en ytterbana. Hade simmat bort en medalj på 100 rygg dagen innan, så jag var ganska förbannad och det slutade med att jag vann, vilket jag aldrig trodde jag skulle göra. Mitt råd till dagens Sum-Simmare Enjoy! Ni har många roliga år framför er!Irwi Johansson -född 1954 - 5 SM-guld - OS-simmare 1972

Året var 1963 då jag för första gången kvalade in till Sum Sim Riks i Gävle. Jag var bara 9 år och tävlade i yngsta åldersklassen med de som var ett år äldre. Jag var väldigt stolt när jag fick silver på 50m fjärilsim och kunde knappt somna på kvällen av lycka för min medalj. Under mina år som Sum Simmare uppmärksammades tävlingar både på tv och i en särskild bilaga i Expressen. Precis som nu fick man möjlighet att träffa simmare från hela Sverige och skaffade sig många nya vänner som man brevväxlade med. Kommer ihåg att det var en spännande upplevelse att få åka sovvagn från Göteborg till Gävle, en resa som tog ca 12 timmar. Ett roligt minne som jag har från ett av mina tidigare år på Sum sim var när jag simmade ryggsim på en ytterbana, min tränare hejade på mig och jag började skratta. När jag kom upp frågade han vad som hände, varför skrattade du. Jag svarade att du såg så lustig ut när du hejade så jag kunde inte hålla mig för skratt. Till er som lyckats kvala in till årets Sum Sim vill jag framför allt önska lycka till, kom ihåg att ha roligt. Alla kan inte vinna, men alla kan göra sitt bästa!

Anna Karin Kammerling är en av våra allra största simmerskor genom tiderna med 25 EM och VM-guld  bland meriterna. Anna Karin Kammerling är en av våra allra största simmerskor genom tiderna med 25 EM och VM-guld bland meriterna.
Anna Karin Kammerling gjorde debut på Sum-Sim som elvaåring - 1991 - hon är född 1980.

Första gången jag simmade Sum-Sim riks var jag 11 år. Finalerna gick i Lund och jag kommer ihåg att jag åkte ensam med min pappa på tävlingen.
Jag kände mig rätt vilsen, kände ingen och vid den tiden trivdes bäst på hemmaplan med mina klubbkamrater.
Mitt starkaste minne från tiden som Sum-simmare är från riksfinalen i Sandviken-93. Då var jag 13 år, vi var ett helt gäng från Söderhamns simsällskap och det var första gången jag stod högst upp på pallen i dessa sammanhang.

Mitt bästa tips är att ha roligt både i och utanför bassängen.

Annette Philipsson, gjorde en styck SUM-SIM riksfinal, deltog på två Olympiska Spel och år 2015 - tog hon fem medaljer på Masters-VM i Kazan - som 50-åring. Ett bra bevis på att det kommer mer än Sum- Annette Philipsson, gjorde en styck SUM-SIM riksfinal, deltog på två Olympiska Spel och år 2015 - tog hon fem medaljer på Masters-VM i Kazan - som 50-åring. Ett bra bevis på att det kommer mer än Sum- 

Annette Philipson (född 1965) har hela sitt långa simliv funnits i LASS - Linköping. Så här skriver hon om Sum-Sim:

Min första (och sista) riksfinal i Sum-sim var 1979 i Malmö. Det var stort, det fanns rykten om simmare som var "underbarn" och konkurrerade med seniorerna. Det gällde framför allt Agneta Eriksson och även Sofia Kraft. Jag kände mig mycket liten i dessa sammanhang och min bästa placering på Sum-sim blev fyra. Mitt råd är alltså: ta tillfället i akt att lära dig hur "stora" tävlingar fingerar och hur du själv hanterar utmaningen att konkurrera med de bästa. Det kommer många, många fler tillfällen att visa framfötterna. Man kan till och med bli världsbäst, fast man aldrig tagit någon Sum-sim medalj...

Foto: Elisabeth Berglund och Lotten Andersson - svenska toppsimmerskor i mitten och slutet av 60-talet. Här i upplagor från tidigt 60-tal. Foto: Sundsvalls muséum Foto: Elisabeth Berglund och Lotten Andersson - svenska toppsimmerskor i mitten och slutet av 60-talet. Här i upplagor från tidigt 60-tal. Foto: Sundsvalls muséum
Till helgen är det Sum-Sim Riksfinal i Jönköping. Den här tittar vi bakåt och minns genom några svenska toppsimmares hur de minns Sum-Sim. Först ut är Elisabeth Berglund och Lotten Andersson - födda 1949 och 1950 - bägge ursprungligen från Timrå SK. Så här skriver Bettan/Lotten:

Sum-Sim 1961 och några år framåt.
Innan en träning 1961 samlade Sture Andersson, som var badmästare, tränare och tillika pappa till min bäste vän Lotten, oss och berättade om en ny tävling som vi kunde få delta i, Sum- Sim hette den, och vi blev eld och lågor. Så roligt att tävla någon annanstans, att få resa, se nya ställen och framför allt träffa nya simmarkompisar! MEN, då krävs nog att ni får träna varje dag, fortsatte Sture.
Att kvala in från Norrland (+Hälsingland och Gästrikland) var bara en  happening! Få träffa kompisar med blött hår, röda ögon och träningsoverall var enbart roligt. Däremellan tävlade vi, utan att vara speciellt nervösa, kände bara ren glädje.
Sedan få åka tåg ända till Västerås, sedan Gävle, var som grädde på moset. Fika, skratt, kortspel och vips så var vi framme! Bodde på bangården i sovvagnar, så spännande och roligt!!! Att vi vann och presterade bra var ju kul men det viktiga då, var att få träffa nya kompisar och få brevvänner.
Timrå var, på den tiden, den enda ort med en 25-meters- bassäng i Norrland, så våra resor och tävlingar begränsades till Hudiksvall nån gång/år.
Ett råd till dagens ungdomar är väl att ta vara på glädjen, knyta nya kontakter och ha roligt. Sum-Sim blev en tävling som vidgade världen (Sverige) för oss "pionjärer" i denna tävling, så Tack Birger Buhre och Expressen för en mycket lyckad idé.

Foto: Peter Trägårdh / Patrik Weiler
Foto: Peter Trägårdh / Patrik Weiler

Historien om Sum-Sim

"denna text har funnits tidigare på Mästerskapssidan och är återanvänd för årets Sum-Sim som är det 56:e i ordningen"

Sum-Sim eller som det egentligen skall uttydas, Svenska Ungdomsmästerskapen i simning kom till stånd efter ett nattligt möte mellan tidningen Expressens grundare Carl Adam Nycop och tidningen Kvällspostens sportchef, Birger Buhre. Buhre hade imponerats av de amerikanska age-group tävlingarna i simning och ville överflytta konceptet till Sverige. Sagt och gjort. Birger Buhre som förutom jobbet som sportchef också var UK-chef i simning fick till ett möte med värste konkurrenten Expressens, legendariske grundare Nycop och han tände på alla cylindrar.

De första cirka tio upplagorna av Sum-Sim bestod av tre nivåer. Massmönstring, Regionsfinal och Riksfinal.

Massmönstringen gjordes ute i klubbarna och där gällde det att samla så många prov som möjligt av  simmare i klubbarna och simmande ungdomar som inte var klubbanknutna, på Sum-Sim grenar. Klubbarna anmälde in resultaten och deltog i en tävling där man belönades med sk. Sum-Sim klockor.  Klockorna var fina Minerva-klockor med mellantid – faktiskt de mest avancerade som fanns på marknaden. Resultaten registrerades av Expressen som strax innan riksfinalen producerade en tidning som kallades SumSim-Expressen och innehöll massor med resultat och artiklar om simning.

Riksfinalerna arrangerades de två första åren i Västerås. I Kristiansborgsbadet. De mest minnevärda upplevelserna var att man fick sova i stationära sovvagnar. Sedan flyttades riksfinalen till Gävle och Strömbadet. Det var då det stora genomslaget kom.  Gävle blev synonymt med Sum-Sim finaler för flera generationer av simmare. Riksfinalen gick alltid i oktober och arrangörerna  var alltid måna om att skapa kul simtävlingar och trevliga kringarrangemang. Tidningen Expressens delkatighet var också stor. Handdukar och prylar till alla simmare, några av upplagorna sändes direkt i TV, lördagskväll med fest på Folkparken i Gävle där simmarna fick uppleva den svenska popvågen under 60-talet  med band som Hep Stars, Caretakers och många andra. Resultaten utvecklades efterhand och många var simmare från dåtidens Sum-Sim fästen. Avesta, Djursholm, Luleå, Kiruna, Gällivare, Bjärnum och andra inte helt dagsaktuella simorter sprutade fram talanger. Namn som Holme, Wahss, Heinefeldt, Ekman, Svahn dominerade prislistorna. Eltidtagningen infördes. Om jag inte minns fel så var det El-Byrån i Karlstad som introducerade det hela på svensk mark. Ett hönsnätsliknanade  översida som skulle komma i kontakt med en metall-yta bakom och vips så registrerades tiden. Snacket gick bland de yngre simmarna att man fick en stöt när man gick i mål och många var en aning nervösa i det sista armtaget.

Taktiken var utbredd. Tjuvstarter hörde till spelet och många var de som lurades att tjuvstarta den tredje gången. Tårarna var legio och på läktaren fanns en läktarkultur som inrymde en och annan förälder som inte lade band på sig.
Sum-Sim var helt enkelt ett härligt tivoli som man som ung simmare fick åka till en gång om året och njuta.

Nio år i rad så arrangerade Gävle Simsällskap Sum-Sims riksfinaler. 1963-1971. Från 1968 plussade man dessutom på Junior-SM som en äldre klass på Sum-Sim och detta medförde att många simmare blev ”kvarsittare” i Sum-Sim. Detta sammanlagda arrangemang pågick till 1972 när man återigen var mogna att arrangera två separata tävlingar. Men redan 1971 så gjorde Gävle sitt sista Sum-Sim och Janne Widell och alla de andra entusiasterna kunde dra sig tillbaka från sitt grundbygge av svensk simning. Sedan dess har tävlingen var på, nästan, ständig turné runt landet. Gävle har återkommit ytterligare två gånger som arrangör av tävlingen - men numera är arrangemanget mest förknippat med de största hallarna. Fast 1999 och 2009 gjorde tävlingen ett rejält nostalgiskt ryck genom att återkomma till den definitiva ursprungsplatsen, Västerås och Kristiansborgsbadet.

Tävlingen  som ”Ungdomspropaganda” spelat ut sin roll numera. Idag är Riksfinalen en elittävling för ungdom men Regionsfinalen har fortfarande kvar den förankring i svensk simnings djup som det en gång i tiden hade. Numera får man fram resultatlistor i ett nafs med hjälp av datorer och resultatservice. Så sent som i mitten av 90-talet ringdes toppresultaten in – till Skåne där sammanställningen traditionellt gjorts och varje pass inleddes med att man presenterade riksfinalisterna. En stor stund för många simmare och nervpinande sekunder för alla deltagarna. Idag sammanställs listor på nätet och det tar inte många minuter innan alla vet sin placering från ettan till den tvåhundrade. Men säkert lika spännande för den enskilde simmaren idag som då.

Tävlingen går numera på sex ställen i landet mot de tidigare nio regioner som tävlade men fortfarande är det två heat som skall fyllas i riksfinalen.
Tar man internet som en indikation på intresset så kan man i alla fall säga att Regionsfinalen är den största simhelgen i landet varje år. Tiotusenstals besök på hemsidan som sammanställer resultaten och många intresserade. Ganska långt ifrån det pionjärarbete som Birger Buhre och Carl Adam Nycop var med och startade den där dagen 1961. Men vi skall vara tacksamma för deras pionjärinsats. Hur hade annars svensk simning sett ut idag?

Slutligen några personliga reflektioner
– ”Jag har varit engagerad i Sum-Sim varje år sedan 1962. Först i massor av år som simmare. Jag tillhörde kvarsittarna som fick simma JSM på Sum-Sim. Sedan under många år som tränare, speaker, till och med som starter på regionsmästerskapen och på senare år som speaker på riksfinaler och sedan snart 10 år också som den som petar ihop Sum_Sim-sidan på nätet med alla resultat och kommentarer. Detta med stor hjälp av först Berth Johansson och sedan med Kenneth Magnusson, på SSF och naturligtvis alla som plåtar och meckar med resultaten runt om i landet. Numera har vi bytt klordoften i simhallen till ett rejält arbetsbord i hemmet som under 16 timmar varje Sum-Sim helg fylls av simning. Lika kul fortfarande och hela tiden en längtan efter att den där nya stora talangen skall sätta avtryck i resultatlistan. För Sum-Sim är lika förbaskat kul som det var de där åren i början av 60-talet. Då när Elvis Presley och Tommy Steel kompade simningen. Det har gått några år sedan dess. Låt oss njuta även kommande helg av en del av den svenska idrottshistorien.

Ytterligare ett tillägg – Det heter inte Ungdoms-SM. Sum-Sim är det korrekta uttrycket. Det är sådant som sållar agnarna från vetet. Men till dem som säger USM försvar skall ändå sägas – tom. Svenska Simförbundet försökte döpa om tävlingen under några år – men det lyckades inte. Har man trampat upp en stig så fortsätter man att gå på den…

Bo Hultén – Skriver på Svenska Simförbundets Mästerskapssida och har tillbringat största delen av sitt liv inom simningen. Är också ansvarig utgivare av web-sajten simma.nu och är Eurosports expertkommentator i simning

Tävlingstiderna

Fredag 2/12
18.00-20.00

Lördag 3/12
09.00-12.00 samt 16.00-19.00

Söndag 4/12
09.00-12.00 samt 16.00-19.00

Foto: Johannes Erixson

Riksfinalen genom tiderna

1961 Västerås
1962 Västerås
1963 Gävle
1964 Gävle
1965 Gävle
1966 Gävle
1967 Gävle
1968 Gävle
1969 Gävle
1970 Gävle
1971 Gävle
1972 Linköping
1973 Borlänge
1974 Växjö
1975 Borlänge
1976 Gävle
1977 Södertälje
1978 Borlänge
1979 Malmö
1980 Malmö
1981 Umeå
1982 Norrköping
1983 Södertälje
1984 Lund
1985 Kalmar
1986 Hallsberg
1987 Helsingborg
1988 Gävle
1989 Örebro
1990 Umeå
1991 Lund
1992 Helsingborg
1993 Sandviken
1994 Södertälje
1995 Söderhamn/Kristianstad
1996 Uddevalla/Mölndal
1997 Gävle
1998 Malmö
1999 Västerås
2000 Göteborg
2001 Stockholm
2002 Stockholm
2003 Stockholm
2004 Göteborg
2005 Uppsala
2006 Malmö
2007 Göteborg
2008 Stockholm
2009 Västerås
2010 Stockholm
2011 Helsingborg
2012 Göteborg
2013 Stockholm
2014 Helsingborg
2015 Göteborg
2016 Jönköping