SM Dag 1

Året Sommar-SM inleddes passande nog i ett generöst solsken över Jönköping. Många hade nog glatt hoppat utomhus under dessa vädeförhållanden. Och många är en passande beskrivning för startfältet till damer försök på 1m svikt. Tjugonio hoppare kom till start och det är en glädjande bredd att se på ett mästerskap. Av deltagarna kunde vi se alltifrån hoppare med mångårig erfarenhet, med hoppen så inövade att de är programmerade i muskelminnet, till hoppare vars mästerskapscenen är ny, utmanande och kanske rentav lite skrämmande att kliva upp på. 

Tolv finaplatser stod på spel. Konkurrensen tillät inte missar om man skulle vidare. I topp efter 5 omgångar var Emma Gullstrand (JSS), följt av Frida Källgren (MKK) och Emilia Nilsson Garip (MKK). 

Andra försökstävlingen var herrar höga hopp. Nio startande på jakt efter sex finalplatser. Världscupsklara Vinko Paradzik (JSS) tog greppet från första hoppet och höll det genom försöken. Han visar både på elegans och kontroll i sin akrobatik från högsta avsatsen. Slutpoängen var hela över 100 poäng före tvåan och därmed var favoritskapet inför finalen förankrat. Därefter i topp var Johan Sandell (Polisen) och Andre Dimovski (MKK). 

När finalen drog igång med Bosse Sjögrens presentation av de kvinnliga finalisterna till 1m-tävlingen hade arrangemangsvänliga Rosenlundsbadet befolkats av en ansenlig publikskara. Hemmaklubben kunde glädjande se två av sina simhoppsstjärnor plocka medalj. Emma Gullstrand tog bronset med 249,55 efter Daniella Nero vars silvermedalj finansierades med 256,00 poäng. Gemensamt för de tre medaljörerna var bland annat förmågan att hoppa högt och segrarinnan Frida Källgren (Malmö) visade särskilt i flera av sina hopp både imponerande höjdnivå på sina luftfärder och tjusiga nedslag. Hon tog hem guldet med 264,70 och starkare återkomst från det första studieåret i USA är svårt att tänka sig. 

VVS har fått en ny betydelse: Vinko, Väs och Simhopp. Precis som i försöken var Vinko ohotad. Hans simhoppning var inte ett tävlande mot de andra, det var en uppvisning. De andra hade att tävla sinsemellan om övriga platser. Precis som i försöken bjöd han på en imponerande tre och en halv baklängesvolt och i finalen lyckas han också pricka in sin tre och en halv mollis på både imponerande poäng relativt till dagen men också lovande poäng för hans fortsatta satsning. Med Vinkos seger på 386,60 hade JSS staplat ännu en medalj. Silvret till Johan Sandell (Polisen) som tappert kämpade mot Hawaii-förlöst jetlag och erövrade 304,55. Bronset till klubbkompisen Richard Roop Iliste vars slutpoäng blev 261,90.

Sista grenen var en direktfinal. Mixed synkro på 3m där sju par ställde upp. Mixed synkro är en spin-off från ursprunglig synkro som innebär att ett par utgörs av en kvinnlig hoppare och en manlig hoppare. Internationellt har grenen redan fått hög rang och publikt är populariteten uppenbar. Sverige hakar på och även om det är en ny gren ser det redan lovande ut. En insats värd att nämna från finalen är Daniell Nero och Vinko Paradziks upphämtning genom tävlingen. Jönköpingsparet startade med en kapital miss beträffande synkroniseringen men tuggade sig igenom motståndet omgång efter omgång och slutade slutligen på tredje plats med 230,70. Silvret gick till ett mixpar där mixen var i dubbel bemärkelselse. Damhopparen Matilda Nilsson från Bofors teamade med Malmös Elias Petersen och mixen var en väldigt lämplig match. Fina hopp individuellt och synkroniserat gav dem 245,79 i slutpoäng. Överst på pallen fick Malmöparet Hedda Norsdstedt och Erik Gundersen ställa sig. Det tydligaste uttrycket i deras hoppning är kraft men inte vild ansträngning utan kontrollerad och balanserad sådan. Poängen 257,64 lämnar ett härligt avtryck på mästerskapets första dag. 

Till Jönköping tar man sig enkelt med bil och biljettpriserna är obefintliga men skulle man vara förhindrad och att bevittna de svenska simhoppsspecialisterna kan man konsumera dag 2 och 3 via livesändning här:

https://svensksimidrott.solidtango.com/live

Avslutningsvis kan ni njuta av bildgodis skänkt från Chris Rye:
Mer information om SM finner ni här:
http://www.jonkopingss.se/nyheter/?ID=185894&NID=452547