SM i Jönköping 1-3 maj

Tävlingsdag 1                            Tävlingsdag 2                              Tävlingsdag 3

Hej Johan Sandell, silvermedaljör i höga hopp!

Hur upplevde du din insats under dagens tävlingar?
– Jag tycker att det kändes bra, jag är väldigt nöjd med mitt resultat för att jag slog nytt personligt rekord två gånger, i försöken och i finalen, så jag är väldigt nöjd med min insats idag.
Du utmärkte dig med väldigt fint slipad hoppning, var har du gömt den där formen?
– Haha, gömt...
Ja alltså hur kommer det sig att vi inte har sett en lika vass Johan förut?
– Hmm, ja det jag har märkt när jag blivit äldre är att jag blivit mer stabil i min hoppning, jag har också tagit upp fler hopp på 10m vilket gör att det har blivit lättare att få högre slutpoäng. Jag har också varit i kontakt med en idrottspsykolog som har hjälpt mig att kunna hantera min nervositet bland annat så det har säkert bidragit också.
Hoppningen räckte till en silvermedalj, hur många sådana har du sedan tidigare SM?
– Jag tror att jag har två SM-silver på plattform sedan tidigare..
Du tävlade 3m igår och ska tävla 1m imorgon, vilken höjd trivs du bäst på?
– Generellt trivs jag nog bäst på plattform och 3m, det är det jag tycker är roligast. Ska jag ranka dem är det nog höga först, sedan 3m och sist 1m. På höga känner jag mig inte lika beroende av att få en bra start som på svikten så det känns tryggare att hoppa höga trots att skaderisken kanske är större.
Hur länge har du tävlat i simhopp?
– Första gången jag tävlade var nog KM i Södertälje som jag vann, det var kanske 2004 eller något sådant.
Berätta om ditt bästa tävlingsminne!
– Det är nog Nordiska Juniormästerskapen 2013 i Kristiansand, i Norge, det var min sista juniortävling på 3m. Jag hade ett riktigt bra flow genom hela tävlingen och hade väldigt roligt, jag hoppade balanserat och på en hög nivå genom hela tävlingen så det kändes väldigt bra.
Vad har du för målsättning med din hoppning under tävlingen imorgon?
– Jag har nog ingen direkt målsättning på 1m, jag har egentligen redan nått mitt mål eftersom jag slog personbästa idag så... Jag vet inte om man kan säga det som ett mål men jag vill alltid visa mig bestämd genom hela serien och hoppa balanserat, inte ha så mycket toppar och dalar i serien liksom.
Tack Johan och lycka till under morgondagens tävling!

loading...

Nero och Tolvers höll för pressen och Sandell imponerar

Det blev så också Daniella Nero och Jesper Tolvers som blev dagens vinnare på damernas 1m respektive herrarnas höga hopp. I damernas tävling blev det väldigt tätt i toppen när favoriten Daniella Nero (Jönköpings SS) missade sin två och en halv mollbergare (305c) kraftigt. Hon vann trots detta SM-titeln med poängen 214,50 endast ett poäng före Malmötjejen Ellen Ek. Bronset gick till Ellens klubbkamrat Frida Källgren (207,20p). Ingen av tjejerna hoppade på sin absoluta toppnivå samtidigt som svensk simhoppning behöver bli vassare på svikt överlag. Roligt att se är dock många av de yngre tjejerna, som Emma Gullstrand, som har utvecklats enormt mycket under det senaste året och visar upp många önskvärda, men aningen oslipade, kvaliteter. Även mer rutinerade simhoppare som dagens fyra, Isabelle Svantesson (187,35p), utmärkte sig under dagens tävlingar med betydligt mer slipad hoppning, både tekniskt och stilmässigt.

I herrarnas final i höga hopp, eller ska vi kalla de klubbmästerskapen för Stockholmspolisen simhopp, var det en mer taggad Jesper Tolvers som tog taktpinnen och visade vägen in i tävlingen. Jesper bjöd på två riktiga guldkorn för dagen, hans fyra och en halv volt framåt (109c) som han utförde på ett alldeles utmärkt sätt blev belönad med 86,95 poäng och hans tre och en halv mollbergare (307c), också den väl utförd, gav honom 81,60 poäng. Jespers vinnarpoäng blev till slut 425,75 poäng. Det var dock en annan herre i höga hopp som genererade höjda ögonbryn, hurrarop och frenetiskt klappade. Johan Sandell har idag visat att han också har det där lilla extra som skapar riktigt fin simhoppning under både försöksomgången och finalen och man kan undra varför han har gömt detta för världen fram tills idag. Johan tog silvret med poängen 352,75. Bronset gick sedan till Jacob Stoltz (253,80p) som in i det sista fightades med klubbkamraten Oscar Raftewold (249,80p). 

Till sist vill vi rikta ett STORT GRATTIS till Jesper Tolvers som under gårdagen i samband med vinsten på 3m blev "stor grabb" och fick ta emot hedersutmärkelsen. 

Hej Kirill Zakharov, domare under Senior SM 2015!

Vad tittar ni på när ni sitter och bedömer hopparna?
– Vi tittar på helheten och då menar jag till exempel startposition, ansats, luftfärd och nedslag. Man vill se stil och man vill se att hopparen kan hoppet som han ska utföra. Man måste samtidigt utgå från att jag som domare inte bedömer hopparen utan hoppet, jag bedömer det jag ser.
Hur skiljer man på hoppen när allting ser så likt ut?
– Jag kan säga att varje hoppare har sin egen stil, man hittar alltid någon detalj att dra för eller att ge extra betalt för så alla hopp är olika även om de får samma domarpoäng. Man kan exempelvis sätta poängen 5,5 på två, tre, fyra helt olika saker som domare.
Vad i simhoppningen får dig att höja på ögonbrynen och sätta fingret på de höga siffrorna?
– Jag gillar ju fin stil och fina sträckningar till exempel. Jag gillar att se att hopparen har kontroll över hoppet, att han kan hoppet så pass bra att han kan göra det i sömnen nästan.
Varför blev du simhoppsdomare?
– Jag tycker att det är så roligt att döma, jag ville inte riktigt lämna simhoppningen som hoppare så jag blev tränare och fick möjligheten att åka ut och döma tävlingar och tyckte det var så fantastiskt roligt.
Är det någon skillnad på att se en tävling från domarstolen jämfört med om man sitter på läktaren?
– Absolut, det är jättestor skillnad. När man sitter i domarstolen är man 100% fokuserad, då ser man allt. Jag kan vara hur fokuserad som helst när jag sitter på läktaren och ”dömer” men jag är fokuserad på ett helt annat sätt när jag sitter i domarstolen.
Har du några höjdpunkter från årets SM tävlingar hittills?
– Hmm jag tycker att det har varit svårt att döma i och med att jag var på en stor internationell tävling strax innan så jag upplever inte hoppningen som lika ren här under SM, så det är svårt. Samtidigt är det roligt att se svensk simhoppning, att se hur långt vi har kommit med våra ungdomar. Vissa hopp sticker ut liksom, det finns några positiva överraskningar på så sätt att vissa hoppare har utvecklats, man ser deras kapacitet.
Vilken är din favoritgren att döma och varför?
– Jag tror att höga hopp, både damer och herrar, är min favoritgren, där får man se svåra hopp och vassa nedslag. I och med att jag gillar höga hopp själv så gillar jag att se på höga hopp också.
Hur är det att vara domare under SM 2015?
– Det känns som vanligt ungefär, jag gör mitt jobb och är glad att jag kan vara här och göra en rättvis bedömning. Det roligaste är att umgås, träffas alla tillsammans och ha roligt. Jag får energi av att träffa andra domare och umgås. Simhopp är inte den största sporten så det känns som en familj och när man träffar sin familj blir man glad.
Tack och lycka till under sista dagens tävlingar!

loading...

Daniella Nero och Jesper Tolvers favoriter inför finalerna

Damernas försöksomgång vanns av hemmahoppet Daniella Nero (239,30p) som med marginal placerade sig före våra finska gäster Taina Karvonen och Iira Laatunen. Tvåa efter försöken blev Malmös Frida Källgren (219,40p) före lagkamraten Ellen Ek (190,00p). Tillsammans med Daniella, Frida och Ellen in i finalen får vi också se Isabelle Svantesson (Stockholmspolisen simhopp), Wilma Stålarm (Malmö KK), Sarah Petersen (Bofors SHK), Linnea Sörensen (Malmö KK), Emma Gullstrand (Jönköpings SS), Emelie Wall (Stockholmspolisen simhopp), Hanna Engdahl (Jönköpings SS), Lina Ewald (Malmö KK) och Mathilda Claesson (Stockholmspolisen simhopp).

Under herrarnas försöksomgång i tornet var det Johan Sandell (Stockholmspolisen simhopp) som imponerade med riktigt bra hoppning. I övriga startfältet var det slarvigt, i starter, i position och i avslut. I semifinalen var det sedan Jesper Tolvers (Stockholmspolisen simhopp) som vann med poängen 359,80 efter att ha slipat sin hoppning rejält. Johan Sandell fick flytta ned till en andraplats med poängen 332,45, vilken är dryga tio poäng sämre än vad han vann försöken med. Tredjeplatsen inför eftermiddagens finaler togs av Jacob Stoltz (Stockholmspolisen simhopp). Siste man till final, och tillika siste deltagare i herrarnas höga hopp, är även han från Stockholmspolisen simhopp och heter Oscar Raftewold.

Dagens finalpass startar 16:30!

Christofer Eskilsson har de fem högsta poängnoteringarna i ett SM i höga hopp sedan 2006 och tog sig även han till ett OS i grenen 2012.
Christofer Eskilsson har de fem högsta poängnoteringarna i ett SM i höga hopp sedan 2006 och tog sig även han till ett OS i grenen 2012.

Dagens SM-statistik (där högsta notering gäller from -06)
Högsta notering 1m damer: Anna Lindberg 2012 – 323.50
Högsta notering höga hopp herrar: Christofer Eskilsson 2011 – 453.80

Tävlingstider lördag

Försök/ semifinaler 9:30
Svikthopp 1m damer
Höga hopp herrar
Finalpass 16:30
Svikhopp 1m damer
Höga hopp herrar

Du vet väl att du kan följa oss på Facebook på Swedish diving team?!

Vettiga länkar

Livesändning & liveresultat - klick
SM-statistik sedan 2006 - klick
Resultat - klick
Inbjudan - klick