Junior SM – dag två

loading...

Hej Axel Dahl, svensk juniormästare på 1m!

Foto: Mickey Missler Foto: Mickey Missler

Berätta om din tävlingsdag...
– Det kändes inte bra under inhoppningen och under förmiddagen, jag var inte på topp. Sedan under finalen satt allting bara. Det var en sådan dag när allting bara var bra när jag hoppade.
Vad beror det på tror du?
– Det har varit så senaste veckan faktiskt, jag har hittat formen inför helgen så det bara flöt på. Jag tror också att jag har hittat rätt fokus under tävling generellt, att jag fokuserar på rätt saker och kommer in i tävlingskänslan.
Vad är att fokusera på rätt saker för dig?
– Ja men att tänka på exakt det jag ska göra inför nästa hopp för att hoppet ska bli så bra som möjligt, detaljer och sånt.
Vad är du mest nöjd med i din prestation idag?
– Jag är nöjd med alla hoppen i finalen, de var de bästa jag någonsin gjort.
Du slog också nytt personligt rekord hörde jag med nära 100p, hur känns det?
– Det känns skönt, ettan har inte varit min säkra grej förr så nu känns det bättre i alla fall, haha.
Hur tycker du att det är att tävla på hemmaplan?
– Det är rätt skönt faktiskt för man är van vid sviktarna och omgivningen liksom.
Är det något som påverkar det dig i tävlingssituationen?
– Lite kanske, när man ska hitta ut ur hoppen i luften till exempel. Man är mer van med Malmös omgivning än Stockholm till exempel. Det känns lite så med tanke på färgerna och i Malmö finns det exempelvis ett fönster bakom svikten på 3m som jag brukar kolla på så det är sådana saker som kanske påverkar.
Du har tävling på 3m imorgon, hur går tankarna inför den tävlingen?
– Jag ska göra som jag har gjort på träning den senaste tiden och bara göra det bästa jag kan, sedan siktar jag på topp tre så det hoppas jag på.
Brukar du vara nervös när du tävlar?
– Ja men jag tycker det är skönt att vara nervös för det känns som om adrenalinet som pumpar hjälper mig att fokusera och prestera.
Du kommer från gymnastiken och har tävlat på hög nationell nivå, finns det några skillnader och likheter?
– Den stora skillnaden är att man kan följa resultaten under tävling på ett annat sätt än i gympan. Där stod man och visste ingenting om resultaten förrän vid prisutdelningen. Då var det typ att de ropade upp namnet och så blev det "Oj, jaha jag vann". Man blir liksom nervös på olika sätt under tävling, jag tycker att det kan vara en lättnad att få se poängen direkt efter hoppet än att inte veta. Annars är jag lika nervös inför varje tävling oavsett om det är gymnastik eller simhopp, minst lika nervös som när man var liten.
Vad är roligast med JSM 2015?
– Det är att få träffa alla hopparna igen och det är alltid kul att tävla och så klart att det är på hemmaplan också.
Tack Axel och lycka till på 3m imorgon!

Fortsatt purple rain till Malmö KK under JSM

Ellen Ek blev på nytt korad till svensk juniormästarinna efter en tight final på 3m. Dock blev det inte en trippel och fullt pruple rain för Malmö KK när Mathilda Roxne (Bofors SHK) knep bronsplatsen före Frida Källgren som hade en sämre eftermiddag hoppmässigt. Silvret gick till Malmö KK och Linnea Sörensen som även hon visade upp stabil hoppning men som inte rådde på Ellens vinnarpoäng (390,40). Linneas slutpoäng blev 383,60 och Mathlida slutade på 369,55.

I svikthopp pojkar 1m var det återigen Malmö KK som regerade i form av Axel Dahl som spetsade till hoppningen ytterligare i finalen och tog hem guldet och titeln svensk juniormästare med poängen 471,75, och antas därmed ha klarat kvalpoängen till junior EM. Han hade med sig betydligt högre ingångspoäng efter morgonens försök men dominerade ändå finalen, dryga 60 poäng bakom Axel hittar vi Simon Dimopoulos (Stockholms Polisens IF) vars fina hoppning inte räckte för att matcha Axels denna gång. Tredjeplatsen gick även den till Malmö KK och Erik Gundersen (387,40) som slog Jönköpings Max Burman med ynka två poäng.

Till sist fick vi se synchrohoppning under sista finalpasset där Axel Dahl tillsammans med Erik Gundersen fick titeln svenska juniormästare utan att behöva slita hårt då de inte hade något motstånd i år. Jämn och vacker hoppning bjöd killarna ändå på vilket genererade 229,38 poäng. I kampen om guldet bland tjejerna var det Ellen Ek som tillsammans med synchropartnern Linnea Sörensen som återigen plockade hem ett guld och blev svensk juniormästarinna i även synchro 3m. Vinnarpoängen 247,95 var en bra bit före silverparet från samma klubb Frida Källgren och WIlma Stålarm (217,29). Bronset gick till Bofors Simhoppsklubb och Mathilda Roxne tillsammans med Sarah Petersen (213,45).

Under kvällen möter vi Axel Dahl i en intervju och imorgon är det dags att knyta ihop säcken och avsluta 2015 års JSM. Tävlingsstart 9:00.

Förmiddagens försökspass i svikthopp pojkar 1m vanns av hemmahoppet Axel Dahl som stod för stilren och säker hoppning (434,35). Dryga 30 poäng bakom hittar vi Stockholms Polisens Felix Raftewold (403,80) före Jönköpings Max Burman (395,60). Vad som utmärker Axel är framförallt hans stil, det är fina, rena linjer i nedslagen kombinerat med god sviktteknik som genererar höga hopp under försökstävlingen. Felix har även han god sviktteknik men hoppade idag lite mer ojämt. 

Tjejernas försökstävling på 3m lämnar lila spår inför finalen när Malmötjejerna Frida Källgren (396,25), Ellen Ek (389,35) och Linnea Sörensen (363) var de som lyckades hålla ihop hoppningen bäst. Försökstävlingen bjöd på stabil hoppning utan att någon individ stack ut särskilt mycket. Därför lämnar försöken också finalen aningen mer öppen och finalen är definitivt inte vunnen än. Bland övriga hoppare var det Bofors Mathilda Roxne (350,60) som är uppe och nosar på det lila gänget och som inte hon heller bör vara uträknad i finalen. 

Inför finalpassen 14:30 hoppas vi på skarpare hoppning och täta finaler där inget är säkert förrän sista hoppet är gjort. 

"Purple rain" under prisceremonin för flickor 3m när Malmö KK kammade hem samtliga medaljer. Foto: Chris Rye

Tävlingstider lördag

Försökspass 9:30
Svikthopp 3m flickor försök
Svikthopp 1m pojkar försök
14:15 Invigning
Finapass 14:30
Svikthopp 3m flickor final
Svikthopp 1m pojkar final
30 minuters paus
Synchro 3m flickor och pojkar final

Du vet väl att du kan följa oss på Facebook på Swedish diving team?!

Vettig information

Liveresultat - klick
Förra årets resultat - klick