SM i Jönköping 1-3 maj

Tävlingsdag 1                            Tävlingsdag 2                              Tävlingsdag 3

Hej Jesper Tolvers, svensk mästare på 3m!

Du tog över titeln som svensk mästare idag, kan du berätta lite om din tävling?
– Det var jättekul, jag hade roligt. Jag kände att jag hade det i mig idag, att det funkade att hoppa svikt och att det stämde bra. Till finalen gamblade jag lite och lyfte in fyra och en halv volt framåt (109c), det kändes väldigt kul att göra det!
Vad var det som gjorde att du bestämde dig för 109c till finalen?
– Jag kände för att satsa och öka svårgihetrsgraden till finalen. Jag har tävlat med hoppet två gånger tidigare och tränat på det ganska mycket nyligen  men inte velat lyfta in det under de tidigare tävlingarna i år. Idag stämde det som sagt bra med svikten och då valde jag att köra på. Det är alltid kul att tävla med Sveriges svåraste serie, skratt.
Du har varit ute i världen och tävlat en del de senaste veckorna, hur har din resa fram till SM sett ut?

– Jag var på ett träningsläger i Kanada i två veckor där vi fokuserade på 10m. Efter det var jag på Grand Prix tävlingarna i Kanada och San Juan. Jag åkte dit för att jag ville träna tillsammans med simhoppare på min nivå eller som är ännu bättre för att hämta motivation och inspiration till träningen. 
Vad har det gett dig?
Förutom att jag har fått mer hoppning från 10m i kroppen så har jag också fått andra åsikter eller infallsvinklar från andra tränare till hoppningen och framförallt svikthoppningen. Jag har jobbat väldigt mycket med mina sviktsatser sedan dess, framförallt satser med dubbelstuds, det har gett mig mycket med det finns så klart mer att jobba på. 
Hur förberedde du dig inför 3m tävlingen idag?
– Jag ått frukost, det viktigaste av allt, haha, sen kör jag en uppvärmning som funkar bra för mig. Under inhoppningen började jag med att jobba med sviktsatser med extra studs på ettan och förövningar för att få in sviktkänslan och slippa köa på 3m. Sedan körde jag typ två av varje hopp i serien och avslutade med första hoppet i serien innan tävlingsstart.
Har du något tips till simhoppare som drömmer om att bli svenska mästare i framtiden?
– Hmm, "They didn't say it would be easy, they said it would be worth it" är ett bra citat, alltså att man inte ska inte ge upp. Man kommer att ha sina motgångar men att man ska jobba sig igenom det och fortsätta drömma och kämpa mot det långsitkgia målet.
Tack Jesper och grattis till SM-guldet!
loading...

Stockholmspolisen är första tävlingsdagens vinnare

Efter första dagens finalpass var det Stockholmspolisen simhopp som tog hem gulden i de individuella grenarna. Jesper Tolvers (383,75p) stod som segrare på herrsidan på 3m svikten dryga nio poäng före Södertäljehopparen Vinko Paradzik (374,60). Herrarnas final höll en högre klass än både försök och semifinal men innehöll också ett par missar. Någon som fick känna på effekten av dessa missar under finalen var Johan Sandell (Stockholmspolisen simhopp) som med sina 291,65 poäng fick se sig slagen av den mer stabile Max Burman (jönköpings SS) som alltså tog bronset med poängen 302,40p. 

I damernas högatävling var det precis som förutspått tight om medaljplatserna i princip ända in i sista rundan. Nästan alla tjejer i startfältet höll ungefär samma nivå på hoppningen och lyckades och höja sig en aning från förmiddagens försöks- och semifinalpass. Starkast under eftermiddagen var Isabelle Svantesson (Stockholmspolisen simhopp) som vann med poängen 248,20 och därmed slog Malmö KK:s Ellen Ek, poängen 204,35. Bronset och tredjeplatsen gick återigen till Jönköpings SS och Emma Gullstrand (194,85). Inför framtiden behöver tjejerna jobba lite mer på spänsten och styrkan i starterna där många av dem förlorade viktiga poäng för att kunna höja sina slutpoäng.

Sist men inte minst fick vi också se på synchrohoppning. Det var fyra damlag och ett herrlag i form av våra finska gäster, Otto Lehtonen och Jouni Kallunki, som också föga förvånande fick ett hederspris för vinsten på 3m. Vad gäller damernas hoppning bjöd samtliga lag på mycket god synchronisering, något som bådar gott inför framtida tävlingar. Kan de höja svårighetsgraden aningen så kan det bli riktigt bra om ett par år. Vann gjorde lilaklädda Frida Källgren och Wilma Stålarm (Malmö KK) med poängen 248,31. Silvret vanns av Ellen Ek och Linnea Sörensen, också Malmö KK, (222,66p) och bronset gick även det till Malmö KK och deras tredje lag, Lina Ewald och Hanna Stjernström (191,46p).

loading...

Det var Vinko Paradzik (Södertälje SS) som hoppade bäst och vann herrarnas semifinal på 3m med poängen 356,25. Strax därefter hittar vi Johan Sandell (Stockholmspolisen simhopp) på 344,70 och hans klubbkamrat Jesper Tolvers på 310,35. Siffrorna indikerar dock ingenting inför finalen då allting kan hända och placeringarna mellan dessa herrar kan skifta. Våra finska gäster Jouni Kallunki och Otto Lehtonen gjorde också bra ifrån sig och går även de vidare till final i eftermiddag. Killarna på 3m hade inte sin bästa form under förmiddagen och det finns definitivt bitar att slipa inför eftermiddagens final 16:00. De killar som gör Vinko, Johan och Jesper sällskap i finalen är; Simon Dimopoulos (Stockholmspolisen simhopp), Max Burman (Jönköpings SS), Axel Dahl (Malmö KK), Erik Gundersen (Malmö KK) och Jacob Stoltz (Stockholmspolisen simhopp).

Damernas högatävling bjöd på blandad kompott av hoppning. Semi-finalen vanns av Ellen Ek (Malmö KK) med poängen 228,15, som kommer att representera Sverige i höga hopp under European Games i Baku. Bakom Ellen hittar vi Isabelle Svantesson (Stockholmspolisen simhopp) på 226,80 samt Hanna Stjenrström (Malmö KK) på 199,35. Damernas tävling var jämn och ser ut att även bli det i finalen. Övriga tjejer som kvalificerat sig till eftermiddagens final är; Emelie Wall (Stockholmspolisen simhopp), Linnea Sörensen (Malmö KK) och Emma Gullstrand (Jönköpings SS).

Elina Eggers har den högsta poängnoteringen i höga hopp på ett SM sedan 2006. Hon tog sig även till en OS-final på 10m plattformen 2008
Elina Eggers har den högsta poängnoteringen i höga hopp på ett SM sedan 2006. Hon tog sig även till en OS-final på 10m plattformen 2008

Dagens SM-statistik (där högsta notering gäller from -06)
Högsta notering höga hopp damer: Elina Eggers 2006 – 325.00
Högsta notering 3m herrar: Daniel Egana 2009 – 458.70

Tävlingstider fredag

Försök/ semifinaler 9:30
Svikthopp 3m herrar
Höga hopp damer
Finalpass 16:00
Svikthopp 3m herrar
Höga hopp damer
Svikthopp 3m synchro herrar
Svikhopp 3m synchro damer

Du vet väl att du kan följa oss på Facebook på Swedish diving team?!

Vettiga länkar

Livesändning & liveresultat - klick
SM-statistik sedan 2006 - klick
Resultat - klick
Inbjudan - klick