NM & NJM Bergen 27-29 nov

Sverige främsta nation under NJM

Det svenska segertåget for fram under helgens Nordiska Mästerskap i simhopp för juniorer och seniorer. Totalt kammade det svenska laget ihop 35 medaljer, varav 12 i den ädlaste valören.

Sista helgen i november begav sig nära 30 taggade hoppare, ledare och domare iklädda Sveriges färger, till Norge och Bergen för 2015 års upplaga av de Nordiska Mästerskapen i simhopp för juniorer och seniorer. Årets team bestod av så väl landslagsdebutanter som rutinerade simhoppare som deltagit vid stora mästerskap som EM och VM. Tillsammans skramlade de i hop  35 medaljer där de 24 medaljer som erövrades av juniorerna bidrog till att Sverige blev främsta nation vid NJM.
- Det har varit en rolig tävling och juniorerna har gjort ett fantastiskt bra jobb. I C-klassen var fem av sex hoppare debutanter och tävlingrna där har varit otroligt jämna och så går debutanterna in och tar för sig, otroligt bra gjort av dem berättar Ulrika Knape Lindberg, förbundskapten och ledare på plats.

Om det var några som tog för sig så var det onekligen juniorerna. Landslagsdebutanterna går in i tävling skoningslöst, håller nerverna i styr, hoppar med en beslutsamhet som heter duga och plockar medalj efter medalj. 
- Om en tar medalj är det klart att de andra också vill ta en medalj, berättar Ulrika som tillägger att de hade en tydlig inre drivkraft att prestera, en glöd, som syntes i tävlingssammanhanget. Det var inte enbart debutanterna som imponerade i juniorklassen. I B-klassen dominerade killarna Felix Raftewold och Simon Dimopoulos tävlingarna och tog samtliga guld, Emma Gullstrand var inte sämre hon än att ta medalj i alla grenar. I A-juniorerna fick några hoppare dubbla juniorgrenarna med seniorgrenar och gjorde det galant.
-  Max Burman och Erik Gundersen som fick gå in och täcka upp för två skadade hoppare har axlat rollerna på ett fantastiskt sätt, menar Ulrika och vill också lyfta fram A-tjejernas tävlingsinsatser.

I seniortävlingarna hade Sverige ett avbräck då juniorerna fått gå in och täcka upp. I dessa grenar plockade vi fem medaljer, två guld, två silver och ett brons. Team eventet genomfördes av Jocaob Stoltz och Emma Gullstrand som tog ett silver och här menar Ulrika Knape Lindberg att Sverige som nation har mer att hämta;
- Vi kan definitivt tänka på att satsa mer på synchro och team event och också titta utanför boxen och inte bara se till synchro inom klubben. Det är inte så många lag som deltar vilket ger större möjligheter till att ta placeringar, jag menar under VM tog vi en sjundeplats i team event.

Ulrika Knape Lindberg är mycket nöjd med årets Nordiska Mästerskap, det svenska laget hördes mest, hejade bäst och visade på en fantastisk laganda genom att stötta varandra genom med- och motgång. Förhoppningsvis återupplever vi denna framgång även nästa år.

AdO arena i Bergen blev klart 2014 och döptes efter den norska framgångsrike bröstsimmaren Alexander Dale Oen.
AdO arena i Bergen blev klart 2014 och döptes efter den norska framgångsrike bröstsimmaren Alexander Dale Oen.

Årets sista tävling
Mästerskapssidan avslutar tävlingsåret 2015 med att rapportera från de nordiska junior- och seniormästerskapen i simhopp. I år är Danmark värdar men tävlingarna hålls i Bergen, Norge. 

As we speak är truppen på plats och gör sig redo för helgens tävlingar. Truppen till NM och NJM består av nära 30 taggade hoppare, ledare och domare redo att tillsammans göra sitt bästa för att bli bäst nation på plats.

På mästerskapssidan kan du ta del av sammandragningar från tävlingarna, bläddra i bildkatalogerna och klicka dig in på nödvändiga länkar för att på bästa möjliga sätt kunna fälja tävlingarna.

Den svenska truppen på plats i AdO arena i bergen.  C-hopparen Emma Johansson gör sig redo för ett inhopp på 1m.
Den svenska truppen på plats i AdO arena i bergen. C-hopparen Emma Johansson gör sig redo för ett inhopp på 1m.
Coach Nyström och Coach Garametsos glada och taggade för helgens tävlingar.
Coach Nyström och Coach Garametsos glada och taggade för helgens tävlingar.
Sveriges eminenta domare Kirill Zakharov gör domardebut i NM-sammanhang och tycks vara taggad på fin-fin hoppning även han.
Sveriges eminenta domare Kirill Zakharov gör domardebut i NM-sammanhang och tycks vara taggad på fin-fin hoppning även han.

Tävlingsprogram

Fredag 27 november
10:00 - Boys Group C 1m
10:55 - Girls Group C 3m
11:40 - Boys Group B Platform
12:20 - Girls Group B 1m
13:20 - Boys Group A 3m
14:35 - Girls Group A Platform
15:05 - Boys Junior Synchro 3m
15:30- Womens 3m
16:00 - Mens 1m
16:50 - Womens Synchro 3m
17:15 - Team Event


Lördag 28 november
09:30 - Girls Group B 3m
10:30 - Boys Group B 1m
11:25 - Girls Group C Platform
14:00 - Boys Group C 3m
14:55 - Girls Group A 1m
14:50 - Boys Group A Platform
15:50 - Womens Platform
16:30 - Mens 3m
17:05 - Womens Synchro Platform
17:55 - Mens Synchro 3m
18:10 - Boys Group A 1m


Söndag 29 november
09:00 - Boys Group A 1m
10:05 - Girls Group A 3m
10:45 - Boys Group C Platform
11:30 - Girls Group C 1m
12:15 - Boys Group B 3m
13:10 - Girls Group B Platform
14:00 - Girls Junior Synchro 3m
14:25 - Mens Platform
14:55 - Womens 1m
15:35 - Mens Synchro Platform​

Vettiga länkar

Livestream - klick
Diverecorder live resultat - klick
Svensk Simidrott hemsida - klick