GP Bolzano 3-5 juli

Grand Prix tävlingarna i Bolzano avslutades på bästa möjliga sätt när Jesper Tolvers tog en silverplats och nytt personligt rekord på 10m. Slutpoängen 444,90 vittnar om riktigt bra hoppning, ett resultat som delvis har att göra med ökad mängd träning på 10m för Jespers del, vi kan bara konstatera att det är kul när sådana satsningar ger resultat och utdelnng. Jesper var endast tre poäng efter Japanen Okamoto och slog två kineser som hoppade bort sig under finalen. De goda resultaten slutade inte där utan Sverige tog även hem ett brons i synchromixen på 3m där Vinko Paradzik och Daniella Nero höll ihop hoppningen och hoppade hem ett brons med poängen 261, tio poäng före det ryska paret. Vann denna tävling gjorde Canada före Italien.

Det var inte bara solsken under GP i Bolzano, i herrarnas tävling på 3m hade vi räknat med minst två semifinalplatser. Så blev tyvärr inte fallet, det krävdes 350 poäng för att ta sig vidare till en semifinal men tyvärr lyckades varken Vinko Paradzik eller Jesper Tolvers med detta. Om det sedan handlar om att ha en dålig dag på jobbet eller att förberedelserna inte varit optimala eller tillräckliga återstår att analysera men i denna gren kan man klart konstatera att vi underpresterade. Jesper slutade på en 18:e plats med poängen 335 och Vinko på en 20:e plats med poängen 327. Daniella Nero tog ett rejält kliv mot VM när hon 
gjorde en fin tävling i semifinalen på damernas tremetersvikt men slutade där på en försmädlig 4:e plats och missade finalen med 6 poäng. Tävlingen var av god kvalitet och Daniella hade endast två mindre missar i sin två och en halv mollis (305c) som hon utförde på 5:or och två och en halv volt framåt med hel skruv (5152b) på 5,5-6 poäng. Övriga tre hopp var riktigt bra. Coach Peter Falkman låter hälsa att det framförallt var roligt att se sättet hon tävlade på med ett fokus på att satsa och vara bestämd i alla moment, något som föll väl ut. Han rapporterar att även mollisen (305c) var bestämd utförd med en bra sträckning som tyvärr gick på överslag samt att hon lyfte in tre och en halv volt framåt i pik (107b) i semifinalen efter att ha missat sin tre och en halv volt framåt i gruppering (107c) på över i försöken där hon tog sig vidare som 9:a. Friskt vågat, hälften vunnet och ett steg närmare VM i Kazan för Daniella.

Till sist men absolut inte minst visade även vår sista deltagare Isabelle Svantesson vad hon gick för i sin tävling på 10m. Efter sjukdom under förra veckans GP verkade hon hungrig efter att få tävla och intog försöken med lite jävlar anamma. Isabelle tog sig vidare till semifinal efter jämn hoppning, hon hade 240 poäng i försöken och att avacera tycktes svårt men ibland blir man överraskad. 256 poäng i semifinalen räckte till en tredjeplats och tillika final i sin första GP-tävling, sensationellt med tanke på motståndet. I finalen ställdes hon mot två kinesiskor, två japanskor och hemmahoppet, italienskan Noemi Batki. På pappret är detta en tuff uppgift att ta sig an men inte skrämde det Isabelle i alla fall som förbättrade sin poäng ytterligare till 259 och tog därmed en fantastiskt fin femteplats. Femteplatsen innebar också hennes första seger över en kinesiska som hoppade bort sig och alltså slutade sist i en GP-final, inte något man ser ofta i simhoppssammanhang. Coach Peter Falkman berättar att Isabelle under dessa tävlingar har visat på en smått unik jämnhet vid både träning och tävling samt bidragit med en träningsvilja och en inställlning som gjort hennes fantastiska resultat möjliga. Att kunna tävla som man tränar, det är vad det handlar om i slutändan.

Vi tar med oss många fina prestationer hem från GP i Bolzano och fortsätter att arbeta mot VM i Kazan som står på tur om knappa månaden. Stort tack till Peter Falkman för ögon och öron under tävling när livestreaming inte är tillgänligt och stort lycka till i det dagliga jobbet mot VM som våra svenska simhoppare nu tar sig an.

Vettiga länkar

Mer information - klick
Resultat - klick