Årets simdrottare 2017

Nu har vi nöjet att presentera året lista när det gäller "Årets simidrottare 2017".

Längst ned på sidan hittar du en lista på alla pristagare för verksamhetsåret 2017. Ett extra grattis till Jönköpings Simsällskap, som utöver att bli Årets Bästa Simidrottsklubb under 2017, dessutom har vinnare i hela fem kategorier!

Vi kommer att hylla pristagarna och dela ut priserna till samtliga under tävlingar och sammankomster under året.

Ett stort GRATTIS till alla vinnare och lycka till med 2018.

Här kan du se alla tidigare vinnare i
Årets simidrottare - klick 

Vinnare 2017

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets kvinnliga simmare 2017
Sarah Sjöström, Södertörns Simsällskap

"Årets idrottare" i Europa och med en osannolik hög av VM och EM-medaljer, seger i World Cup och en lika stor hög världsrekord. Sarahs bästa år gör henne till Sveriges bästa simmerska för sjunde gången.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets manlige simmare 2017
Erik Persson, Kungsbacka Simsällskap

Erik Persson tar steg för steg mot världseliten i simning. Han spetsade året med att bli femma på 200m bröstsim vid Sim-EM i Köpenhamn. Tätt intill det bästa i världen och med svenska rekord på vägen. På VM i somras var han en hårsmån från finalen på samma distans.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets bäst kvinnliga juniorsimmare 2017
Sophie Hansson, Helsingborgs SImsällskap

Sophie Hansson avslutade 2017 med att ta sin första individuella seniormedalj, ett brons på 50 bröstsim på kortbane-EM och dessutom  slog hon sitt första svenska rekord.  Det blev ytterligare en EM-final. Denna på på 100m bröstsim och placeringen blev sexa.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets bäst manlige juniorsimmare 2017
Victor Johansson, Jönköpings Simsällskap

2017 blev det internationella genombrottet för Victor Johansson på seniornivå. Fyra svenska rekord (1500 och 400 frisim) tillika juniorrekord - på kortbane-EM. I finalerna blev det en 4:e plats på 400m fritt och en 5:e på 1500m fritt. Dessutom ett antal andra rekord och bra simningar tidigare under året.

Foto: Britta Hassler Foto: Britta Hassler

Årets kvinnliga polospelare 2017
Engla Lindman-Long, Järfälla Simsällskap

Med sin goda träningsvilja, envishet och fokus på att hela tiden lära sig nytt har Engla klivit fram som en av de tongivande spelarna i landet. Hon upplevs som en av dem jobbigaste spelarna att möta, men agerar själv med lugn och harmoni på plan. Hon utmärker sig med sin goda spelförståelse, sin målmedvetenhet och förmåga att sprida denna kunskap till sina medspelare. Engla är en god ambassadör för svensk vattenpolo som under året visat att hon även levererar på internationell nivå.

Foto: Britta Hassler Foto: Britta Hassler

Årets manlige polospelare 2017
Niklas Nord, Järfälla Simsällskap

Niklas är en stark, rörlig och sim villig spelare med kunnande att agera i både anfall och försvar. Han är en teamspelare ut i fingerspetsen som tar sin roll i laget på allvar med hårt arbete i både offensiven och defensiven. Med sin förmåga att läsa spelet och motståndarmålvaktens agerande kliver han ofta fram med sina kliniska avslut när det behövs som mest. Niklas låter sitt spel tala för sig själv, det har gjort honom till en respekterad spelare både bland motståndare och domare. Han har visat att hårt arbete och sportmannamässigt agerande inte bara ger respekt utan även resulterar i både individuell och kollektiv framgång.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets kvinnliga simhoppare 2017
Daniella Nero, Jönköpings SS

Två 6:e platser vid EM i synchro 3m samt mixed synchro 3m vid EM i Kiev som följdes upp med en finalplats på 3m vid Universiaden i Taiwan gör Daniella Nero till Årets kvinnliga simhoppare i Sverige.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets manlige simhoppare 2017
Vinko Paradzik, Jönköpings Simsällskap

SM- och NM-guld i hans ”nya gren” höga hopp. En 6:e plats i mixed synchro 3m vid EM. Semifinalplats på höga hopp vid Grand Prix i Madrid samt vinst vid Bergen Open gör Vinko till årets manlige simhoppare i Sverige.
 

Foto: Privat Foto: Privat

Årets konstsimmare 2017
Malin Gerdin, Örebro Simallians

I kraft av en mycket meriterande 8:e plats på FINA World Series-tävlingen på Las Palmas, en 2:a plats på Austrian Open och en 21:a plats på VM i Budapest var Malin tveklöst vår mest framgångsrika senior under den gångna säsongen. Malin är därför en mycket värdig vinnare av utmärkelsen Årets Konstsimmare 2017.

Foto: Privat Foto: Privat

Årets kvinnliga masterssimmare 2017
Kerstin Gjöres, Örebro Simallians

Under 2017 visade Kerstin Gjöres tävlandes för Örebro Simallians att simning är en livslång idrott genom att notera flera världsrekord och simma hem guldmedaljer på VM i åldersklassen 90-94 år. För dessa prestationer och hennes föredöme som simmare och förebild i och utanför bassängen är Kerstin årets kvinnliga masterssimmare.

Foto: Privat Foto: Privat

Årets manlige mastersimmare 2017
Daniel Lönnberg, SK Neptun

Årets pris tilldelas den evigt snabba SK Neptun simmaren Daniel Lönnberg som med sitt ryggsim åter igen skrev in sig i rekordlistorna med sitt världsrekord på 50m. Han presterade en rad fina resultat även på andra distanser och simsätt i den tuffa 45-49 åldersklassen.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets  kvinnliga Open Watersimmare 2017
Ellen Olsson, Simklubben Skåre  / Saarbrucken

Skåre och Saarbrückens Ellen Olsson har under 2017 fortsatt vara Sveriges bästa simmare i Öppet vatten. I Vansbrosimningen hävdade hon sig i det slagkraftiga startfältet och besegrade ett antal meriterade simmare och hon var under 2017 obesegrad mot svenskt motstånd.

Foto: Vansbrosimningen Foto: Vansbrosimningen

Årets  manlige Open Watersimmare 2017
Christopher Jedel, Mölndals ASS

Mölndals Christopher Jedels första säsong med satsning i Öppet vatten gav mersmak. Han vann 5 km på NM i Danmark och simmade in som sexa på Europacupen i Köpenhamn. I Vansbrosimningen utmanade han VM-medaljören Andreas Waschburger upp till några minuter från målet och kom tvåa i det internationella startfältet.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets simidrottstränare senior 2017
Johan Wallberg, NEC (Nationella Elit Center)

Under 2017 hade Johan huvudansvaret för träningen på NEC och därmed för coachningen av Sarah Sjöström, Erik Persson och Michelle Coleman samtliga finalister på VM. Dessutom Adam Paulsson som simmade 2 finaler på Universiaden.

Foto: Anna Hammar Foto: Anna Hammar

Årets simidrottstränare ungdom/junior 2017
Karl Johan Gårdström
Jönköpings SS

Kalles träningsgäng i Jönköping skapade massor med framgångar både på junior och seniornivå. Hans främsta adept under året, Victor Johansson, junior och finalist på senior-EM i Köpenhamn var bara en många framgångsrika Jönköpingssimmare som matchats av Kalle under 2017.
 

Foto: JNytt Foto: JNytt

Årets funktionär 2017
Christin Berglund
Jönköpings SImsällskap


Årets funktionär eller simledare - ja vårt begrepp när det gäller att utse Årets funktionär är lite bredare än att bara se till tävlingsfunktionärerna - till detta har utsetts Christin Berglund Jönköpings Simsällskap. Hon har blandat och gett massor med arbetsuppgifter inom simning under sina 64 år på jorden - både som anställd i simklubb men också som ideellt arbetande. Ursprungligen kom hon från Malmö Simsällskap men har i sin ledargärning förknippats med Jönköpings Simsällskap och Smålands Simförbund. Utbildad gymnastiklärare startade hon redan 1980 på deltid i Jönköpings SS. Då som ungdomstränare men efter detta har arbetsuppgifterna och anställnings resp. ideellt arbetande graden växlat. Elittränare, kassör, simskoleansvarig och utvecklare, arrangemangsansvarig och sedan 2009 som klubbchef i numera oerhört framgångsrika JSS. Idag är Christine som sagt klubbchef, vattengympaledare, Sum-Simtränare kryddat med engagemang som SDF-ordförande dvs. ordförande för Östsvenska Simförbundet. Ja det går att räkna upp hennes meriter länge och väl.. En gång tiden var hon också ordförande i Gymnastiklärarsällskapet i Sverige, har varit fackligt ansvarig på lärarsidan i Jönköpings Kommun, skolledare och så sitter hon i Simförbundets valberedning.

Under 2017 fick hon dessutom Jönköpings Kommuns högsta utmärkelse - den sk. June-medaljen - som är få förunnat att motta och nu kryddar hon detta med att bli Årets funktionär i svensk simning. Christin tillägger gärna att man i JSS jobbar stenhårt för att - de olika idrotternas ledare skall jobba TILLSAMMANS. Vi-känslan är klubbens starkaste värdeord och hon är ständigt angelägen att synas och verka ute i själva klubbverksamheten.
Årets funktionär i svenska simning kunde knappast haft större meriter!

Årets kategorier

Årets bästa kvinnliga svenska simmare Sarah Sjöström, Södertörns Simsällskap
Årets bäste manlige svenske simmare Erik Persson, Kungsbacka Simsällskap
Årets bäst kvinnliga juniorsimmare Sophie Hansson, Helsingborgs SImsällskap
Årets bäst manlige juniorsimmare Victor Johansson, Jönköpings SImsällskap
Årets kvinnliga polospelare Engla Lindman-Long, Järfälla Simsällskap
Årets manlige polospelare Niklas Nord, Järfälla Simsällskap
Årets kvinnliga simhoppare Daniella Nero, Jönköpings Simsällskap
Årets manlige simhoppare Vinko Paradzik, Jönköpings Simsällskap
Årets konstsimmare Malin Gerdin, Örebro Simallians
Årets kvinnliga masterssimmare Kerstin Gjöres, Örebro Simallians
Årets manlige mastersimmare Daniel Lönnberg, SK Neptun
Årets  kvinnliga Open Watersimmare Ellen Olsson, Simklubben Skåre/Saarbrucken
Årets  manlige Open Watersimmare Christopher Jedel, Mölndals Allmänna Simsällskap
Årets simidrottstränare senior Johan Wallberg, NEC (Nationella Elit Center)
Årets simidrottstränare ungdom/junior Karl Johan Gårdström, Jönköpings Simsällskap
Årets funktionär Christin Berglund, Jönköpings SImsällskap

Läs gärna pressmeddelandet också!