Årets Simidrottare 2015
Det är femtonde året som Svenska Simförbundet tillsammans med nyhetssidan Simma.Nu - utser det mesta och det bästa i svensk simning under samlingsrubriken Årets Simidrottare.

Svensk Simidrott och svensk simning spännare över flera olika idrotter och i dessa sammanhang premiierar vi topp och bredd men också det som ligger bakom de stora framgångar som svensk simidrott fortsättningsvis också visar.

Olika jurys utser vinnarna och speciellt tackar vi de församlade sportjouranlisterna som står bakom utnämnadet av Årets kvinnliga och manlige simmare. Men också ett stort tack till alla andra som funnits med i en jury OCH ett jättetack till alla Er som engagerat er via vår Facebooksida och lett de olika juryna till bra beslut.
 

 

Vinnare 2015

Årets bästa kvinnliga svenska simmare
Sarah Sjöström
Södertörns Simsällskap


Årets bäste manlige svenske simmare
Simon Sjödin
Simklubben Neptun

Årets bäst kvinnliga juniorsimmare
Louise Hansson
Helsingborgs Simsällskap


Louise gjorde under VM i Kazan mycket starka simningar i samtliga lagkapper som resulterade i ett silver och två fjärdeplatser. Under hösten etablerade sig Louise ytterligare i Europatoppen efter fantastiska simningar på hemmaplan under SM/JSM där hon blev såväl tävlingarnas ”drottning” på både junior- som seniorsidan. Hon fortsatta senare under säsongen med att ta sin första individuella medalj på ett internationellt mästerskap genom att bli trea på 200 medley på EM i Israel.

Årets bäst manlige juniorsimmare
Victor Johansson
Jönköpings Simsällskap


Victor Johansson överraskande stort när han vid Junior-VM i Singapore i augusti slutade på 11:e plats på 800 frisim efter att slagit personligt rekord med 6 sekunder och samtidigt slagit Anders Holmertz 25-åringa svenska juniorrekord på distansen. Vid SM-tävlingarna i Helsingborg tog Victor dubbla guld genom att vinna 800 och 1500 fritt på såväl junior- som senior-SM. På 800 frisim satte han dessutom nytt svenskt seniorrekord.

Årets kvinnliga polospelare
Anna Zdolsek
Neptun

Årets manlige polospelare
Anton Hanserkers
Järfälla Simsällskap

Årets kvinnliga simhoppare
Daniella Nero
Jönköpings Simsällskap


För hon under året presterat  stabila resultat i sin simhoppning. Hon presterade bra under VM i Kazan och placerade sig strax utanför finalplats.

Årets manlige simhoppare
Jesper Tolvers
Stockholmspolisen


Han har presterat mycket bra hoppningar under året med bland annat en andraplats på Grand Prix i Bolzano och två tredjeplatser på Grand Prix i Singapore och Malaysia.


Årets konstsimmare                                                                                        Foto: Anna Söderberg
Parmida Hamdollazadehkive
Järfälla Simsällskap

 
Med dubbla guldmedaljer i solo och par på såväl USM som JSM var Parmida Sveriges tveklöst mest framgångsrika junior under den gångna säsongen. Utöver hennes enastående egna prestationer har hon också med engagemang och glädje inspirerat och tränat nya generationer konstsimmare på ett föredömligt sätt. Parmida är därför en mycket värdig vinnare av utmärkelsen Årets Konstsimmare 2015.

Årets kvinnliga masterssimmare
Anette Philipsson
Linköpings ASS


För en strålande säsong där hon har erövrat otaliga medaljer och som kulminerade under VM med fem guld på lika många starter. Dessutom hann hon under året slå fantastiska fem stycken europarekord och tre världsrekord och detta på fyra olika distanser och i tre simsätt


Årets manlige mastersimmare
Daniel Lönnberg
SK Neptun


Daniel har varit en god förebild och ambassadör för svensk masterssimning under flera säsonger och under 2015 imponerande han stort med två europarekord på de korta ryggsimsdistanserna. Han lotsade dessutom sitt klubblag efter sin snabba förstasträcka till ett nytt världsrekord.


Årets  kvinnliga Open Watersimmare
Ellen Olsson
Skåre


Ellen vann 5 och 10 kilometer på Nordiska Mästerskapen, blev svensk mästare trots magsjuka, vann Vansbrosimningen i stor stil, kom fyra och sexa på europacuptävlingarna i Köpenhamn och Israel och blev Sveriges första VM-simmare på åtta år.


Årets  manlige Open Watersimmare
Anton Björk Teuscher
Simklubben S02


Anton vann 10 km på Nordiska Mästerskapen i Göteborg, blev svensk mästare i Sundsvall, delade segern i Vansbrosimningen och kom nia på Europacupen i Köpenhamn. Dessutom vann han HEAD Open Water Trophy i suverän stil.


Årets simidrottstränare senior
Carl Jenner
Nationell Elit Centra Stockholm


För att på ett föredömligt sätt matchat och coachat Sarah Sjöström, Simon Sjödin och Erik Persson till mycket framgångsrika simningar vid såväl VM i Kazan som EM i Netanya.


Årets simidrottstränare ungdom/junior
Sverker Maltesjö
Helsingborgs Simsällskap


Som på ett pedagogiskt sätt tränat och coachat Sophie Hansson till dubbla silvermedaljer vid JVM i Singapore.

Årets funktionär
Eric Persson
Skånes Simförbund


Eric Persson är verkligen en trogen arbetare i vingården. Sedan 1979 har han varit kassör och ekonomiansvarig i Skåne Simförbund - 37 år.
Skånesim som är en aktiv del av svensk simning med massor av grenar i sin verksamhet har under alla dessa år haft Eric som ekonomisk spindel i nätet.
Hans insats har varit helt ideell med bokföring, fakturering, betalningar och allt annat kopplat till ekonomi. 100%-igt deltagande i alla styrelsemöte, påläst och mycket noggrann. En god representant för en ledar/funktionärskader som kanske är på utdöende men ännu har Eric mycket ogjort. Han är ju 82 år ung.

 

Årets segrare - kort sammanfattning

Årets bästa kvinnliga svenska simmare Sarah Sjöström Södertörns Simsällskap
Årets bäste manlige svenske simmare Simon Sjödin Simklubben Neptun
Årets bäst kvinnliga juniorsimmare Louise Hansson Helsingborgs Simsällskap
Årets bäst manlige juniorsimmare Victor Johansson Jönköpings Simsällskap
Årets kvinnliga polospelare Anna Zdolsek Neptun
Årets manlige polospelare Anton Hanserkers Järfälla Simsällskap
Årets kvinnliga simhoppare Daniella Nero Jönköpings Simsällskap
Årets manlige simhoppare Jesper Tolvers Stockholmspolisen
Årets konstsimmare Parmida Hamdollazadehkive Järfälla Simsällskap
Årets kvinnliga masterssimmare Anette Philipsson Linköpings ASS
Årets manlige mastersimmare Daniel Lönnberg SK Neptun
Årets  kvinnliga Open Watersimmare Ellen Olsson Skåre
Årets  manlige Open Watersimmare Anton Björk Teuscher  Simklubben S02
Årets simidrottstränare senior Carl Jenner Nationell Elit Centra Stockholm
Årets simidrottstränare ungdom/junior Sverker Maltesjö Helsingborgs Simsällskap
Årets funktionär Eric Persson Skånes Simförbund